Voorkom oververhitting van de hond
- Geplaatst op
- Door Dave
- Geplaatst in hond, oververhitting, preventie, voorkomen
Een hond heeft bij warm weer een grote kans op oververhitting omdat een hond bijna niet kan zweten. Lees hier de tips van koelproduct.nl
Voorkom oververhitting van uw hond
Elk jaar staat het weer volop in het nieuws: trieste verhalen over achtergelaten honden in een auto die het vervolgens vaak niet overleven. Hieronder vindt u informatie en richtlijnen over oververhitting van de hond.
Omdat een hond geen zweetklieren heeft zoals wij dat wel hebben, kan een hond bijna niet zweten. De lichaamswarmte kan een hond slechts op twee manieren afvoeren: via de voetzolen of door te hijgen. De mens gebruikt de zweetklieren om te transpireren en op die wijze de lichaamswarmte af te voeren en kan dan ook vele malen beter met de hitte omgaan dan de hond.
Zeker langharige honden houden door de vacht ook nog hitte vast.
Bij warm of heet weer moet u dan ook altijd alert zijn op de mogelijkheid van oververhitting van uw hond.
Wat zijn de symptomen van oververhitting ?
-
De hond reageert nergens meer op
-
De hond is apathisch
-
De hond stort in elkaar
-
De hond zal hijgen, kwijlen en braken
-
De hond krijgt bloed in de ontlasting
-
De slijmvliezen van de honden worden grauw
-
De lichaamstemperatuur loopt op naar 40-42 graden.
Wat moet u direct doen bij een hitteshock door oververhitting ?
-
Verplaats de hond direct naar de schaduw op een zo koel mogelijke plek.
-
Dompel een lap of een handdoek in koud/lauw warm water en leg deze over de hond heen.
-
Een emmer koud water over de hond gooien moet u beslist niet doen.
-
Blijf dit doen totdat de temperatuur van de hond is gezakt tot onder de 39.5 graden
-
Breng uw hond direct naar de dierenarts voor verdere behandeling, wikkel de hond tijdens transport in een kletsnatte handdoek of deken.
Het gevaar van een hond in de auto laten
Iedere autobezitter weet dat een auto in de zon heel snel erg warm kan worden. Door het broeikas effect in de auto, kunt u uw hond beslist nooit achterlaten in zonnig of warm weer. De temperatuur in de auto kan binnen luttele minuten oplopen tot meer dan 50 graden. Denkt u er ook aan, dat parkeren in de schaduw geen goed idee is: de zon draait en vervolgens staat de auto in de felle zon.
Een naar verhaal over de gevolgen van een opgesloten hond in een auto.
In de oven kan de hond op geen enkele wijze afkoelen en zal na 10 minuten in een hitteshock raken. Als er dan niet direct wordt ingegrepen, zal uw hond op een vreselijke manier sterven. Door de hoge temperatuur zal het bloed dik worden en niet meer goed circuleren en ook wort het bloed stroperig door stolling van de witte bloedlichaampjes. Tegen die tijd heeft de hond het bewustzijn al verloren. Door het stoppen van de toevoer van zuurstof, stikt de hond. Alleen direct ingrijpen kan de hond misschien nog redden, maar vaak overleeft de hond met grote beschadigingen aan organen.
Wandelen in de zon met de hond.
Als u met de hond in de zon gaat wandelen, zijn er een paar zaken waar u goed op moet letten.
Een warm wegdek van asfalt, betoon of steen houdt de warmte vast en de hond zal hierdoor blaren krijgen op de voetzolen. De voetzolen zijn vochtig omdat deze de lichaamswarmte afvoeren. De blaren zijn uiterst pijnlijk voor de hond en gaan maar heel langzaam weg.
Het is dus een veel beter idee om met de hond in de zon op gras te gaan lopen, en natuurlijk past u het tempo en de afstand aan om rekening te houden met de warmte. Als uw hond niet gewend is aan langere wandelingen, dan kunt u de hond het beste thuis laten op een koele plek.
Fietsen met de hond in de zomer.
Als het warmer wordt dan 18 graden, moet u beslist niet met uw hond gaan fietsen. Ten eerste zal de lichaamstemperatuur van de hond al gauw te hoog worden met reen groot risico op oververhitting. Maar ook het warme wegdek levert een gevaar op: de voetzolen van de hond zijn bij warm weer vochtig omdat ze de lichaamswarmte afvoeren. Op zo'n warm wegdek omstaan dan al snel forse blaren op de voetzolen die heel erg pijnlijk voor de hond zijn, en hij zal daarvan dagenlang pijn aan hebben. Denk er ook aan dat, na een warme dag, zeker asfalt en beton de warmte lang kunnen vasthouden en een hogere temperatuur kunnen hebben dan de luchttemperatuur !
's Zomers is het alleen aan te raden om te fietsen met uw hond in de vroege ochtend en misschien op de late avond. Het advies is dan zeker om de temperatuur van uw hond goed in de gaten te houden, en gevaar voor oververhitting te voorkomen.
Zwemmen met de hond in de zomer
Zwemmen kan leiden tot het afkoelen van de hond, maar niet bij iedere hond. Zeker de honden met een dikke, lange vacht lopen juist door zwemmen extra gevaar: het natte haar kan gaan broeien en leiden tot oververhitting.